Puno se priča o stresu, svi znamo da postoji, žalimo se na njega, govore nam da ga izbjegavamo, medicina govori da je uzročnik 80% bolesti, trenutnu situaciju naglašavaju kao izuzetno stresnu.

Jeste li se ikada zapitali što je zapravo stres, kako se manifestira, kako ga možemo prepoznati, na koji točno način on utječe na naš organizam, naše tijelo, um, psihu?

U razgovoru sa ljudima na pitanje što je stres uglavnom mi navode velike događaje poput gubitka posla ili općenito stres na poslu, rokovi, neugodna radna atmosfera, rastave, promjene mjesta boravka, bolesti, neizvjesnost i sl. Često zanemarujemo one svakodnevne situacije, za koje ćemo reći da su sastavni dio života pa ih ni ne naglašavamo, poput niza telefonskih poziva kroz dan, mailovi, gužva u prometu, buka, otplata kredita, manjak vremena u danu da učinimo sve ono što moramo odraditi, cjelonoćni izlasci, manjak sna.

Trenutna situacija pandemije u kojoj se svi nalazimo gdje nemamo odgovore, ne znamo koliko će sve ovo trajati, koje će sve posljedice ostaviti na naš život i općenito živote svih nas na ovoj planeti, ova neizvjesnost koja nas sve dotiče i koju ne možemo kontrolirati, da, upravo sve ovo je jedan veliki stres za sve nas.

Oko jednog se možemo svi složiti, nemoguće je živjeti život bez stresa, ne možemo pobjeći od njega, nemoguće ga je u potpunosti izbaciti iz života, no ono što možemo je naučiti kako ga osloboditi iz tijela, kako preuzeti kontrolu nad svojim tijelom i umom.

Za početak je potrebno osvijestiti kada je naše tijelo pod stresom, kako se tada ponaša, koje signale nam upućuje. Pojednostavit ću najviše što mogu, probajte se prisjetiti osjećaja u tijelu kada ste bili izloženi situaciji koju bi nazvali stresnom, npr. prisjetite se situacije iz srednje škole kada vas je profesor neočekivano prozvao da odgovarate pred cijelim razredom, a vi niste dovoljno učili. Sjetite se kako ste se osjećali, možda vam je pojačano lupalo srce, glas vam je podrhtavao, možda ste imali osjećaj da ne možete disati, možda vam je cijelo tijelo treperilo, možda ste se počeli pojačano znojiti, možda ste imali osjećaj kao da su vam se noge odsjekle… upravo signali poput ovih nabrojanih su signali vašeg tijela da je upravo izbačeno iz ravnoteže, da je nastao stres u tijelu.

Zapamtite, tijelo uvijek komunicira s nama. Kako bi ga održali zdravim, potrebno je naučiti čitati njegov jezik.

Svatko od nas je s vremenom našao način kojim smiruje svoje tijelo nakon sličnih situacija. Netko nazove blisku osobu kako bi ispričao svoj doživljaj, netko izađe na svjež zrak, zapali cigaretu, popije nešto, netko ode trčati…  Ono što u većini slučajeva nismo svjesni je činjenica da iako smo se smirili nakon određenog vremena da je ova neravnoteža ostala zabilježena u našem tijelu i da smo se nakon nekog vremena samo naučili živjeti s njom. Zamislite koliko ste ovakvih situacija imali samo u protekloj godini, u protekloj dekadi, u cijelom svom životu, zamislite koliko manjih ili većih neravnoteža je nastalo i ostalo u vašem tijelu.

Postoji ona izreka tijelo pamti, i da, upravo tako, tijelo pamti sve čemu smo ga izložili, od pretjernog izlaganja suncu do svih stresnih situacija kojim smo se susreli u životu

Zanstvena istraživanja posljednjih godina usmjerena su upravo u tom smjeru, istražuju na frekvencijskoj razini što se točno događa sa našim tijelom prilikom stresa, kako stres dovodi do nepravilnog rada pojedinih organa u tijelu i što je potrebno činiti kako bi ga ponovno vratili u ravnotežu te učinili i održali zdravim i snažnim.

Neke od češče nabrojanih posljedica stresa su hormonalne neravnoteže, problemi sa štitnjačom koji kao posljedicu dovode do niza drugih bolesti, problemi sa kožom, krvožilnim sustavom, nastankom raznih tumora, nemogućnost fokusiranja i koncentracije pa i do onoga o čemu se danas najviše govori, padom imuniteta.

Kao što su i sve velike stvari u životu zapravo vrlo jednostavne kada znamo kako, samo je potrebna disciplina i dosljednost, tako je upravo i ovo. Kako bi tijelo vratili u ravnotežu, pri tome mislim na usklađivanje svih naših organa da funkcioniraju u skladu i samim time ostvarujemo veći i snažniji fokus misli, potrebno ga je naučiti opustiti i vježbati to opuštanje svakodnevno. Za početak poklanjam vam ovu tehniku opuštanja. Vrlo je jednostavna jer je jedino što trebate učiniti udobno se smjestiti, zatvoriti oči i pustiti ju da vas vodi kroz opuštanje.

Istraživanja pokazuju kako koristeći ovu tehniku dovodimo svoje tijelo u ravnotežu, osobe koje ju prakticiraju svakodnevno smanjuju rizik srčanih oboljenja za 85%, nastanka raka za 65% te do 5 puta pojačavaju svoj imunitet.

Fokus misli se pojačava, kvalitetnije spavamo i odmorniji smo kroz dan. Kako su nam misli fokusiranije možemo se usmjeriti i na takozvanu higijenu misli koja nam pomaže usmjeriti se ka ostvarenju svojih ciljeva na lakši i jednostavniji način. Dajte si priliku u ovom periodu kada imamo i više nego dovoljno vremena učiniti nešto dobro za sebe, a i ljude oko nas, da počnite otkrivati sve one prekrasne potencijale koji leže već dugo u vama čekajući da ih otkrijete, za jednostavniji i lakši i ono što je najvažnije, zdrav i sretniji zivot.